Aktuality

Cesta k dlouhověkosti: 6 pilířů pro longevity

V tomto článku vám představíme základní pilíře longevity, aneb jak dosáhnout dlouhověkosti a zdraví, které můžete snadno začlenit do svého každodenního života.

Dřív se tradovalo, že dlouhověkost závisí hlavně na genetice. Výzkumy však ukazují, že velký vliv na to, kolik se dožijeme, má životní styl a návyky, které si během života vytvoříme. V tomto článku vám představíme základní pilíře longevity, aneb jak dosáhnout dlouhověkosti a zdraví, které můžete snadno začlenit do svého každodenního života. Nejsou to žádné nové objevy, o následujících principech se mluví už dlouho, ale mnoho z nás je stále podceňuje.

1. Pravidelný pohyb

Alfou a omegou pro longevity je pravidelný pohyb, který vám vyplaví endorfiny (hormony štěstí) a přinese vám energii do života. Nemusíte trávit hodiny ve fitness, stačí najít aktivitu, která vás baví, ať už se jedná o golf, tenis, volejbal nebo plavání. Ale i každodenní procházka, ideálně alespoň 30 minut, může zlepšit vaše zdraví. Vyrazte do parku nebo objevujte nová místa ve svém okolí. Tanec je také skvělý způsob, jak se hýbat a zároveň si užívat hudbu. Zkuste se přihlásit do tanečního kurzu ve vašem městě. 

Pokud preferujete klidnější aktivity, vyzkoušejte cvičení jako je jóga, pilates nebo kalanetika, které můžete cvičit doma, třeba s pomocí online lekcí.

2. Strava

Zdravá strava tvoří základ dlouhého a kvalitního života. Mnoho lidí hledá zázračné diety, ale věříme, že každý z nás ví, jak by měl jíst. Problém často spočívá ve vůli dodržovat zdravé stravovací návyky. Hlavní je pestrost. Snažte se zahrnout do svého jídelníčku různé druhy potravin, abyste měli všechny důležité živiny.

Je důležité omezit konzumaci průmyslově zpracovaných potravin a fast foodu. Tyto potraviny obsahují vysoké množství cukrů, soli a nezdravých tuků. Místo toho upřednostňujte čerstvé a minimálně zpracované potraviny. Například místo sladkostí jezte čerstvé ovoce, místo smažených jídel si dejte pečené nebo vařené pokrmy. Zahrňte do svého jídelníčku hodně zeleniny, celozrnných produktů, ryb, kuřecího masa, luštěnin a ořechů..

Voda je život. Proto nezapomínejte také na dostatečný příjem vody každý den. Snažte se pít alespoň osm sklenic vody denně a přidejte i neslazené bylinkové čaje nebo ředěné ovocné šťávy. Pokud máte problém si na pití vzpomenout, zkuste si nastavit připomínky na telefonu nebo mít láhev vody vždy po ruce.

3. Duševní pohoda a relaxace

Duševní zdraví je stejně důležité jako fyzické zdraví. Ví se již dlouho, že stres má negativní dopady na zdraví a zkracuje délku života. Proto je důležité si pravidelně dopřát odpočinek. Naučte se techniky, které vám pomohou najít vnitřní klid, jako je meditace a mindfulness. Můžete začít s jednoduchými dechovými cvičením podle internetu nebo různých mobilních aplikací. Dopřejte si wellness - sauny, masáže nebo relaxační koupele, které uvolní napětí.

Najděte si čas na aktivity, které vás naplňují. Můžete si číst, zahradničit, kreslit nebo cokoliv jiného. Tyto činnosti vás odtrhnou se od každodenního shonu. 

Dbejte také na dostatečný a kvalitní spánek, který je naprosto klíčový pro regeneraci těla i mysli. Pokud máte problémy se spánkem, vyzkoušejte relaxační rituály před spaním, jako je teplá koupel nebo meditace. 

4. Společenský život

Dnes se řeší hlavně mezinárodní vztahy, ale mnohdy jsou zásadnější vztahy mezilidské. Společenské vztahy také ovlivňují dlouhověkost. Kvalitní sociální vazby přispívají k pocitu štěstí a snižují stres. Je důležité udržovat a pečovat o vztahy s rodinou a přáteli. Trávit čas s blízkými a podporovat vzájemné kontakty vám může přinést velkou radost a uspokojení.

Můžete se zapojit do komunitních aktivit nebo dobrovolnické práce. Pomoc druhým vám může přinést pocit užitečnosti a zlepšit vaši duševní pohodu. Navíc, prostřednictvím těchto činností poznáte nové lidi, kteří mají podobné zájmy a hodnoty. Nebojte se účastnit společenských akcí, kurzů nebo klubů, kde můžete potkat nové přátele a rozšířit svůj sociální okruh.

5. Pravidelné lékařské prohlídky

Pravidelné lékařské prohlídky a preventivní péče jsou nezbytné pro udržení zdraví a včasné odhalení případných zdravotních problémů. Navštěvujte lékaře pravidelně, i když se cítíte zdravě. Preventivní prohlídky mohou odhalit problémy v raném stádiu, což výrazně zlepší jejich léčbu. Mějte přehled o svém zdravotním stavu, sledujte své hodnoty krevního tlaku, cholesterolu a dalších důležitých parametrů.

Ujistěte se také, že máte všechna potřebná očkování a pravidelně se účastněte doporučených screeningových programů. Možná ani nevíte, kolik prohlídek ročně vám pojišťovna hradí. Určitě toho využijte. Můžete předejít onemocněním a udržet vaše zdraví na dobré úrovni.

6. Pobyt v přírodě

Pobyt venku bude mít vždy blahodárný vliv na naše zdraví, bohužel se v dnešní době pohybujeme převážně v uzavřených budovách. Vyrazte na procházky do parků, lesů nebo zahrad, protože pobyt na čerstvém vzduchu a v zeleni je balzám pro tělo i duši. Vyzkoušejte různé venkovní aktivity, jako je turistika, cyklistika, běh ale třeba i minigolf. Pokud máte možnost, věnujte se práci na zahrádce, která vám přinese pocit uspokojení a klidu.

Další aktuality

Členství v klubu Vista
Vista Club přináší to nejlepší z anglosaských klubových tradic do klidu zdejší přírody. S členstvím vás čekají přátelská setkání s inspirativními lidmi, sportovní programy na míru Vaší kondici i cílům a odpočinek v absolutním pohodlí.
Staňte se součástí Vista Members Club.
MÁM ZÁJEM O ČLENSTVÍ